Хиляди години традиция в Коледната нощ….

Н
езависимо дали Коледа се празнува по Григорианския или Юлианския календар, края на месец декември или средата на януари, през април или август, традицията в Коледната нощ повелява всички членове на семейството да се съберат заедно около трапезата и украсената елха. В християнския свят хората украсяват къщите си с традиционно християнски символи на едно от най-великите чудеса според Християнството – Раждането на Сина Божи. Това са  Коледната ясла и Витлеемската звезда, която  изгрява на небето и възвестява на целия свят, че се е родил Синът Божи, Спасителят на Света.
 В катакомбите на християнски Рим още през 2 век датират първите доказателства за зараждането на традицията да се възпроизвежда Рождество Христово по Коледните празнични дни.
  Силно религиозните посещават църковната служба още в нощта на  Коледа, а други правят това на следващия ден. Смисълът на това силно християнско послание е запалването на свещички, символ на запалване на огъня в душите на хората, на надеждата им за здраве, щастие, късмет и благополучие за тях и близките им.
            Друг обичай в Коледната нощ е раздаването на подаръци, поставени под Коледното дръвче. Според легендата това е традиция, датираща още от 13 век в Германия. Германия се смята за родината на Коледното дръвче, а неин баща е Мартин Лутър. Бащата на протестанството се възхитил на природната красота как звездите сияят между елховите клонки в гората и побързал да се прибере в къщи и да сподели тази красота със семейството си като заменили звездното небе със свещички по елховите клонки. Дали тази история е истина или не няма значение, защото е красива само по себе си, а и никой не остава безразличен като види украсена Коледна елха.
      Независимо дали подаръците се отварят още в полунощ или на другата сутрин навсякъде по света те предизвикват истинска радост за всички, като най-нетърпеливи за тях са децата.

           Символ на вечния стремеж на човек към успех и благополучие са и Коледните ястия, които традиционно присъстват на трапезата и носят своето послание. В тази статия сме подбрали част от Коледните кулинарни и празнични обичаи на народите по света.

Португалия
В Португалия задължително на Коледната трапеза трябва да присъства запечен ориз с окотопод, печена пуйка, както и бакаляу - солена треска. За десерт традиционно се поднася коледен сладкиш във формата на венец със сушени плодове, ядки и захаросани плодове.


Гърция 
Като един силно религиозен и вярващ народ, гърците спазват стриктно Коледните традиции, тясно свързани с религията. На бъдни вечер се яде постно – боб, ошав, баница, сладък десерт - щрудел и на трапезата са само членовете на семейството, защото в Гърция Коледа е семеен празник. Задължително всички заедно отиват на църква вечерта на 24 декември или сутринта на 25. След празничната литургия, гърците задружно сядат на коледната трапеза, която е богата и пищна като основно ястие е печено свинско или печена пуйка със зеле, а може и двете. Задължителните  десерти от баклава и сиропирани сладкиши също
присъстват на Коледната трапеза. Но за своите подаръци послушните гръцки малчугани трябва да почакат до 1 януари, защото гръцкият Дядо Коледа е Свети Василий, който на първия ден от Новата Година раздава подаръци на всички добри деца.
По гръцките острови  на Коледната елха съперничи Коледното корабче, което също като елхата се украсява с лампички, като носът му трябва да е обърнат към центъра на дома.

Австрия
В Австрия прасенцето под всякаква форма трябва да присъства на Коледната трапеза, защото то е символ на късмет и благополучие. Според традицията на който се падне скрития бадем от млякото с ориз, на него се дава прасенце – било като коледна играчка или като карамфилов сладкиш. А прасенцето тук е символ за късмет, здраве и успехи след като преди години на заклета стара мома й подирили истинско прасе и тя на следващата година се омъжила. Оттогава австрийският Коледен символ за благополучие, късмет и успехи си остава прасенцето. А на Коледната трапеза австрийските домакини поднасят бирен шаран с джинджифилов хляб и понички.

Холандия

Тук никой няма да остане без подарък. В Холандия заедно с дядо Коледа – Синтеклас върви и Черния Пиет, който раздава подаръци и на лошите и непослушни деца.




Италия
И италианските непослушни деца получават „подарък” - въгленче, но захаросано. Незнайно защо, но рибата според италианците е постно ястие и змиорката присъства на трапезата с постни ястия наред с разнообразни каши и голям козунак, като коледен сладкиш. Традиционната пълнена пуйка се сервира на обяда на 25-и декември след като семейството се е върнало от тържествената литургия.

Великобритания
Пуйката е царицата на всяка Коледна трапеза във Великобритания. Знаменитата супа от костенурки също присъства наред с коледния пудинг, в който се слага монета от шест пенса. И ако пудинга може да бъде заменен от пай или пък маслено-бадемови сладкиши, то истинските „сърове” трябва да преплуват река на 25 декември, а на 26  да ходят на лов за лисици. Ах, тези англичани!

България
У нас Коледата също е чисто семеен празник, когато членовете на семейството пристигат от всички краища на света, за да се съберат заедно у дома и да празнуват тайнството на Христовото Раждане. Нощта преди Коледа се нарича Бъдни вечер и традицията повелява на трапезата да има нечетен брой постни ястия – манастирски боб, чушки, сърмички, туршия, орехи, плодове, ошав, ядки. Постните ястия трябва да са 9 на брой, толкова месеци, колкото майката носи бебето в себе си. Преди да седнат на трапезата най-възрастния в дома кади всички стаи като символа на това е да очисти дома от зли мисли, лоша енергия, беди и болести. След това той или тя разчупва постната пита и раздава на всеки на масата парче и на този, който се падне паричката е късметлията, който цяла година ще има късмет във всяко свое начинание. Паричката се поставя едно денонощие в чаша с червено вино – символ на Христовата кръв. Преди да започне вечерята отново най-възрастния в дома казва благодарствената молитва „Отче Наш”, която всички членове на семейството повтарят.
Испания
За предимно католическа Испания, Коледа си остава един истински семеен празник и затова в нощта на 24 декември след 22:00 часа няма да видите хора по улиците, нито работещи заведения. Испанците като вярващи католици предпочитат да споделят тържествената  рождественска литургия в полунощ с най-близките си хора.
Докато в Южна Испания се яде моруна, кестени и пуйка, то в Северната част на почит са бадемовата супа и гъска. Кулинарното пиршество завършва с бадемов сладкиш с мед.


Франция
Греяното вино задължително присъства на празничната коледна вечеря наред с традиционната  френска пуйка с кестени. Цялото семейство се събира, за да опита от различните френски специалитети като гъши дроб с портокали, бели и черни миди с черупки, охлюви в зехтин или картофено пюре, печени кестени, заради които френската кухня си е спечелила  славата на една от най-изисканите кухни в света.

Германия
Още от ноември в магазините вече се предлагат коледни играчки и всички ястия и украси за една вълнуваща Коледа. Твърди се, че най-пищно и красиво украсено Коледа се празнува в Германия. И тук празникът е изцяло семеен, като традицията повелява младите да отиват при старите, независимо колко хиляди километри ги делят едни от други. Традиционните германски Коледни специалитети са гъска с ябълки и известният на всички щолен.

Финландия
В страната в която на всеки финландец се пада по една и половина сауни сигурно не е изненада, че старата финландска традиция повелява Коледната нощ да започне с гореща сауна. Не около Коледната празнична трапеза, а в сауната се събират членовете на семейството и така дата старт на топлите Коледни празнични дни.

Египет
Независимо, че в Египет празнуват Коледа на 7 декември, тя не се различава съществено от гореспоменатите традиции.  Децата тук също са най-щастливи, като освен куп подаръци те задължително получават и един кат нови дрехи. Месо, супа, ориз и специални сладки във формата на кръст украсяват Коледната трапеза, като дамите от по-богатите семейства приготвят ястия от риба и тестени сладки и ги раздават на по-бедните.
Аржентина
С лятно банско облекло е облечен добрият старец в Аржентина, защото тук е лято по време на Коледните празници. Но това не означава, че аржентинците не спазват с годините установени ритуали и традиции. Те също украсяват вечнозелените си дръвчета, но със сняг от памук и също ядат печено прасенце, но навън в летните си градини. За аржентинските деца е малко трудничко, защото те получават своите подаръци чак на 6 януари и Дядо Коледа слага играчки и бонбони в обувките им след като те са оставили пред вратите на домовете си вода и сено за смелите елени на Дядо Коледа.
Китай


Едва ли ще е изненада ако ви кажем, че Коледната украса в Китай е под знака на червеното. Празничният цвят тук е червения. И затова китайците украсяват къщите си с огромни червени хартиени фенери. Старият Коледен човек – Дин Че Лао Рен носи на китайските малчугани подаръци чак в края на януари, защото техния Дядо Коледа идва когато започне Новата година.




ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ПРЕДСТОЯЩИ ЕКСКУРЗИИ И ЦЕНИ, МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ НАШИЯТ САЙТ CALISTO TOURS.

Няма коментари:

Публикуване на коментар