От кога празнуваме Нова година?

С
изненада откриваме, че празненствата за отбелязване на Новата година са най-древните от всички съществуващи празници. Археологическите разкопки и намерените  артефакти са доказателство за това, че хората от най-древни времена са намирали повод, веднъж в годината да си кажат: „Честита Нова Година!”

    С излизането на река Нил от коритото си, някъде към края на септември древните египтяни са отбелязвали началото на Новата Година. За пустинните земи това е било благодат и начало за раждането на нова реколта и храна за населението. Виждате ли логиката, запазила се до ден днешен – Новата година да е свързана с нов живот, благодат, щастие, изобилие.

     В древен Рим Нова година се празнувала много шумно, с големи пиршества и веселие и тя настъпвала по различно време, според желанията на новия владетел на Рим. Юлий Цезар обаче въвел Юлианския календар и с него през 153 година преди новата ера сенатът приел за начало на Новата година да бъде 1 януари. Традицията да се подаряват подаръци и хората да се веселят цяла нощ на Нова Година идва точно от веселите римляни.

    С началото на пролетта, сезонът на новия живот, на раждането на засетите култури, поникването на тревичките, цъфтежа на цветята започвала Новата Година в древен Вавилон.

   Звучи логично, нали? Символът, който хората влагат в Новата година от преди 4000 години не се е променил и до ден днешен.
Само датата на „новото начало” е различна според Юлианския и Григорианския календари.


   Пожелаваме ви да празнувате тази
Нова Година по Вавилонски – цели единадесет дни и нощи с различни чествания, игри и веселби, всички свързани с надеждата за по-добро бъдеще, по-плодородна година, повече любов и щастие!


А ако искате да кажете “Честита Нова Година!” на много приятели из Европа, ето как можете да го направите:

На чешки - Stastny Novy Rok;
На датски - Godt NytÅr;
На холандски - Gelukkig nieuwjaar;
На френски - Bonne année;
На немски - Ein glückliches neues Jahr;
На гръцки - Eutychismenos o kainourgios chronos;
На унгарски - Boldog uj evet;
На италиански - Felice Anno Nuovo or Buon anno,
На полски - Szczesliwego Nowego Roku;
На румънски - La Multi Ani si Un An Nou Fericit;
На испански - Feliz año nuevo;
На български - ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА :)



ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ПРЕДСТОЯЩИ ЕКСКУРЗИИ И ЦЕНИ, МОЖЕТЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ НАШИЯТ САЙТ CALISTO TOURS, КАКТО И CALISTO BIZ

Няма коментари:

Публикуване на коментар