Октоберфест – да рискуваме ли да го посетим?

След Берлин и Хамбург, Мюнхен е третият най-голям град в Германия и домакин на един от най-шумните, весели и приятни фестивали в световен план – Октоберфест. До голяма степен Октоберфест е нещо като рекламна картичка на Мюнхен и повишава популярността на града в цял свят. По време на есенния сезон, когато се провежда Октоберфест в този немски град, разположен в полите на Баварските Алпи се стичат над 8 000 000 посетители не само от Германия, но и от всички краища на планетата, които идват на Октоберфест, за да удостоят този най-популярен бирен празник с нужното внимание.
Той стартира 16 дни преди първата неделя на месец октомври. Ако тази неделя се падне 1-ви или 2-ри октомври, фестивалът продължава до 3-ти, когато е националният празник на страната - Денят на германското единство.

Тази година фестивалът ще се проведе от 20 септември 2014 и ще продължи 5 октомври 2014

Навярно няма по-отличителен символ на германската и баварска култура от Октоберфест, считан за най-големият панаир в света и празник на напитките, храната и веселбата. Октоберфест отразява огромна част от културата на този регион и там често можете да видите хора, обути в традиционни кожени панталони – ледерхозе, както и да се изумите от количеството бира, което сервитьорките имат възможност да носят. Това е събитие с богата история и традиции.

За Октоберфест 2014 Баварците представиха нова халба за бира.

По време на Октоберфест посетителите на Мюнхен някак оставят на заден план безспорните му културно-исторически и архитектурни забележителности част от които Фрауенкирхе (Катедралата „Св. Богородица“) и популярната Пинотека.






Ще видите сградата на Ландтага, сградата на Кметството, старинния площад Мариенплац, зимната кралска резиденция, площада на музеите Кьонигсплац, Нимфенберг - лятната кралска резиденция и много други.





Малко история
Това шумно бирено шествие започва от септември и приключва през октомври, всяка година от 1810 г. насам. Началото на вековната традиция на Октоберфест е поставено с първия панаир, който се провежда на 12 октомври 1810 година.
Първообразът на днешния Октоберфест представлявал пищно тържество, посветено на сватбата на принц Лудвиг Баварски с принцеса Терезия фон Заксен-Хилдбургхаузен. По случая всички граждани на Мюнхен били поканени на ливадата пред градската кула, за да изпият по чаша-две за здравето на височайшите младоженци. От този момент насам традицията Октоберфест се спазва всяка година. По някое време Октоберфест в Мюнхен преминавал под знака на конните състезания на поляните край града, известни като ливадите Терезия.

В самото начало на Октоберфест по ливадите Терезия не се е продавала бира. Малко по малко се разрешава продажбата на алкохол, а постепенно и на храна. Най-напред на поляните се редяли щандове, а първите халета за бира се появяват едва в края на 19 век. През 19 век забавленията включват катерене по дървета и тичане с краката в чували. През 1880 г. Октоберфест се осветява за първи път с електричество. Дванадесет години по-късно на Октоберфест се появява и първата стъклена халба бира, която се отличава с размерите си.
Огромните халби с пиво са нявсякъде на Октоберфест. Типично те побират цял литър бира, която е специално местно немско производство. Пивоварите приготвят специално за Октоберфест местната германска бира вазен. Този тип хмелова течност е известен с това, че е доста силен, като се произвежда единствено от тукашни майстор-пивовари. Традиционните еднолитрови халби се наричат с името мас.


Полезна ли е бирата?
Освен свежест в летните горещини бирата може да предложи разнообразни ползи за човешкия организъм при умерена консумация. Този извод бе потвърден от български учени по време на 7-ата Национална конференция на Българското дружество по хранене и диетика и едновременно с това бяха изнесени резултати от ново изследване на качествата на пивото.От предишни изследвания е известно, че нискоалкохолните естествени напитки като бирата съдържат голямо количество витамини и антиоксиданти. Нивото на тези полезни вещества в пивото дори надвиша това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци – диня, пъпеш, ябълки, моркови. -
Актуалното изследване илюстрира, че произведеното у нас пиво е отличен източник на важни нискомолекулярни антиоксиданти като пролин и глутатион.
Пролинът е една от 20-те аминокиселини, изграждащи структурата на белтъчните молекули, незаменима при синтеза на колаген – протеин, отговорен за поддържането на костите и съединителната тъкан. Веществото се синтезира естествено в организма, но може да бъде усвоено и от храна. Пролинът в напитката се намира в свободна форма и е напълно усвоим от консуматорите.
Глутатион е малък протеин, който се намира в плодовете и зеленчуците и се синтезира и от човешкото тяло. Заедно с витамин C той е основен антиоксидант, унищожаващ вредните вещества, поети от външната среда, като например пестициди и индустриални замърсители. Глутатионът играе важна роля за правилното функциониране на целия организъм.


Ядене, пиене и веселба на Октоберфест

Октоберфест се счита за най-масовият народен празник в света, достоен конкурент по посещаемост на Карнавала в Рио де Жанейро.
Октоберфест  представлява грандиозно и гигантско парти, изпълнено с карнавални обиколки, музика, танци и дори парад. Това е празникът на храната, напитките и културата




Съчетайте празника на бирата с посещение на южна Бавария с екскурзията, която предлага Калисто Турс.

Пиршеството, което се приготвя по време на Октоберфест, е свързано с изобилие от храни и напитки, които са достатъчни да заситят цяла армия. Гостите са изправени пред големи изкушения, поради разнообразните възможности за избор. Сред най-примамливите вкусотии са – Hendl (печено пиле),  Würstl (наденички),  Haxn (свински джолан),  Schweinsbraten (печено свинско месо), кисело зеле, червено зеле и кнедли – хлебни или картофени. Ако това не е достатъчно питателно за Вас, на фестивала се предлагат и няколко баварски деликатеса, които можете да опитате.

Октоберфест се изпиват повече от 6-7 милиона еднолитрови халби с бира. Покрай бирата на корем на Октоберфест се изяждат близо 400 000 наденички, към 650 000 пилета, над 90 цели вола. Останлите бирени мезета включват още тонове кисело зеле, както и макарони със сирене.

Поради милионите литра бира, които се изпитат не е учудващо, че от началото на фестивала хората са изключително много, а към финала оцеляват малко от тях. За тези хора германците имат специална дума, с която ги назовават -  ''Bierleichen'' -  мъртво пияни хора, които прекаляват с употребата на алкохол.
Ако посетите Октоберфест, внимавайте да не станете един от тях.

Десетки палатки се разпъват, като всяка от тях е тематична и предлага разнообразие от атрактивни дизайни, специални  храни, напитки или развлечения. Има дори палатки, в които музикални групи изнасят концерти и други, които залагат на живото забавление. Сред най-посещаваните палатки е ''Käfers Wiesen Schänke''- популярна с вкусната храна, която предлага.  На вниманието на любителите на вина специална палатка предлага разнообразие от над 15 вида вина, на които могат да се насладят.
Със сигурност има нещо за всеки на Октоберфест.

Има също така изобилие от дейности, които са подходящи за семейните двойки и децата им.  Събитието е известно като  "тихия Октоберфест" и  е въведено през 2005 година. Преди 18:00 се допуска само тиха музика, чиято сила е ограничена до 85 децибела. Това е спомогнало за редуциране на шумната атмосфера, типична за бирените палатки.
Няколко интересни факта за Октоберфест

- Октоберфестът в Мюнхен е един от най-големите и популярни фестивали с дългогодишни традиции. По време на пиршеството като персонал на бирените и други палатки са били наети 8,000 работника на пълен работен ден и още 4,000 на непълен работен ден. Рекорден брой посетители е отбелязан през 1985 година, когато присъстващите са били 7 милиона. Най-голямото бирхале  -  "Hofbrau-Festhalle", е побрало 10,000 човека.
- Цената на бирата се е повишавала поголовно през последните няколко години. За да си закупите бира, трябва  да отделите 8.30 евро за един литър.
- През 2008 година присъстващите на Октоберфест хора, чийто брой е бил 6.2 милиона, са изконсумирали  1,833,512.55 галона бира и  21,034.44 галона вино. Не е учудващо, че  7,914 от тях са потърсили медицинска помощ.
На финала...

Когато посетите Октоберфест, не се подавайте на масовата психоза от пиене и ядене, а отделете време за знаменития замък Нойшванщайн – приказния замък на баварския крал Лудвиг II, послужил за емблема на Уолт Дисни.
В програмата, която Ви предлага Калисто Турс разглеждането на замъците на южна Бавария са включени в цената на екскурзията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар