Да празнуваме новото Божоле 2014

Божоле (Beaujolais) е добре известен лозаро-винарския район на север от Лион, където всяка година третия четвъртък на ноември се пуска за продажба новото вино Божоле и то само шест седмици след края на гроздобера.
Това е празника на младото вино, който се празнува бурно с около 120 фестивала. Най-популярният е Les Sarmentelles в столицата на Божоле - Божу. Петдневния празник включва дегустации, музика и танци, огромно разнообразие от местна храна. В полунощ с фойерверки се отварят бъчвите с младото вино, което се пие до сутринта.
Всяка година в навечерието на празника тук идват няколко хиляди души от цял свят.

Бъдете един от празнуващите тази година и Вие!

С тематичната екскурзия на Калисто Турс ще видите не само неповторимия Париж, но и вторият по големина район във Франция - Лион
(повече от 1 милион жители).
Лион е основно речно пристанище и транспортен център.
ЮНЕСКО обяви Лъвския паметник в града за културното наследство от световно значение.

Обзорната екскурзия на Лион ще ви позволи да видите основните забележителности на града: в сърцето на Лион - Area Belle Cour, бивш кралски площад с паметник на Луи XIV, района на двореца Terro, Св. Павел, градската сграда от  XVII век, театър Целестин, сградата на фондовата борса, църквата Saint Nizier, операта, хълмът Fourvière с базиликата Notre Dame на върха, и разбира се, стария град на Възраждането, който е без прецедент във Франция. Тук можете да се насладите на старите сгради и да видите Катедралата на св. Йоан Кръстител, с великолепните си стъклописи XIII век, старите улици и къщи, сградата на музея, къщата за гадаене и предсказване на бъдещето, къщата на адвокатите, и много още.

След разглеждането на Лион ще имате възможност да направите екскурзия до региона  Божоле и Перуджа.
По време на тази обиколка ще се запознаете с винарските традиции на региона, които съществуват тук от гало-римски времена, когато ветераните от римските легиони започват да засаждат лозя по хълмистата територия. Днес Божоле е най-продаваното френско вино на световния пазар, което ще опитате.

След като се опияните от Божоле региона ще се отправите към нови винарски изкушения, които Перуджа ще ви предложи.
Перуджа е почти 300 години по-стар от Лион. Една от версиите за основаването му е, че е основан от италиански племена, които идват от централнна Италия и кръщават новото селище на името на града в родината си, който са напуснали. Градът достига своя ръст по време на царуването на Камарата на династията Савой, чиито представители избират Перуджа за любим град за живеене. Спасен през вековете, днес, градът живее като едно типично френско средновековно селище. Многократно Перуджа се е превръщал в снимачна площадка на множество исторически филми като трите версии на "Тримата мускетари".Самият град е музей на открито.

Последно ще посетите Уан – едно от най-красивите места във Франция.

Основано като римско военно селище на гарнизонните войски, които са се намирали тук от древни времена, селото получава своето име Уан през X век на първия господар, който е построил първия замък в селището, по-късно наречен Стария замък. Три века по-късно на мястото му е построен Новия замък, който взаимства много от оцелелите фрагментите на стария.
Селцето Уан се е загнездило на върха на един хълм, и конфигурацията на улиците му напомня пръстени нанизани на конус, разделени със стрелки улици, водещи към върха. Всички сгради и целия град е построен от местния камък – варовик с отенъци на охра и когато слънцето свети, а това е 340 дни в годината се създава впечатление, че над града се е спуснала златна пелена и той целият свети със златен блясък, с което това селце се превръща в приказна място.
Панорамната гледка към долината Азерг, която се открива от върха на хълма допълва магията и уникалността на това селище.

Програмата с тръгване 18 ноември и продължителност 8 дни ще ви опияни със своята наситеност, красота и със своето ново младо вино Божоле, реколта 2014.

Наздраве!

Няма коментари:

Публикуване на коментар