Как се пие КАФЕТО по СВЕТА?

   К
АФЕТО – неразделна част от ежедневието на милиони хора и любима напитка в световен мащаб! Не само, че дава усещане за комфорт, но и често прави събуждането ни по-лесна задача, от тази на будилника. :)
Еспресо, фрапе, със захар, с мляко или обикновено, всеки от нас си има любим вариант/предпочитание. Има ли разлика обаче в консумирането на тази напитка и нейните вариации в различните страни по света?

Ето 10 примера за различните традиции включващи КАФЕТО ПО СВЕТА: J


Ristretto– представлява много по-късия вариант от обикновено на еспресото. От италиански се превежда като „ограничен“ и името му е такова именно заради малкото количество вода, което се изполва за приготвянето му – ограниченото количество вода.
Ако тук в България предпочитаме да седнем необезпокоявани, то в Италия масова практика е еспресото да се пие на крак, тъй като го усвояват по-добре.

                 2.    ФРАНЦИЯ

Café au laitе типичната френска вариация на кафето. Приготвя се от равни количества силно кафе и мляко с пяна, които се смесват в кана. Традицията повелява млякото и кафето да се сипват едновременно в каната, за да се смесят перфектно, а чашата с кафето да е по-голям размер, за да се улесни потапянето на кроасанчето в напитката. :)


3.   БРАЗИЛИЯ


„Кафезиньо“ – стандартното кафе с парченце шоколад и горещо мляко. Това е бразилската рецепта за сутрешното ободряване, а в Сао Паоло дори има бронзов паметник на кафееното дърво.




4.   ИРЛАНДИЯ

+ КАПАЧКА УИСКИ! Несъмнено известно по цял свят е ирланското кафе и добавката му на капачка уиски, което прави вкуса толкова уникален. Приготвянето му става във високи стъклени чаши, които са предварително затоплени. На дъното се поставят 1-2 л. кафява захар и к. уиски, след което се разбърква до разтваряне на захарта. В чашата се долива  кафе и се оставя място за разбитата сметана. J

5.   МЕКСИКО

Café de Olla - по СЛОЖНА процедура от ОБИКНОВЕНО: Първо се кипва вода с кафява захар, шоколад, счукан карамфил и пръчка канела. Вари се 15 минути, след което в нея се добавя смляното кафе. Сместа се сваля от огъня и се оставя “да отлежи“ за 5 минути. После се подправя с ванилия, прецежда се и се сервира.


         Няколко капки ментов ликьор се смесват със силно черно кафе, което по желание може и леко да се подслади, заедно с малко сметана. Напитката се поднася в стъклена чаша, украсена богато с бита сметана.


         7.   на КАРИБИТЕ

с ВАНИЛИЯ и КАНЕЛА! :) На Карибите към кафето добавят ванилия и канела, заедно с малко изсушена кора от портокал, преди да го сложат да се вари. Продуктите се смилат добре и след това се кипват на бавен огън.





8.   МАРОКО

SPICED COFFEE = КАФЕ + ПОДПРАВКИ! Приготвя се по следния начин: към прясно сварено кафе се добавят подправки като кардамон, черен пипер, канела, карамфил, индийско орехче.


       9.   МАЛАЙЗИЯ

Yuanyang разкошна вариация на кафето, която може да се сервира студена или топла. Състои се от черно кафе, черен чай и мляко.


10. ВИЕТНАМ

Cà phê đá - Това е едновременно много сладка и много силна напитка. Представлява студено виетнамско кафе, направено от едро смляно тъмно печено кафе и сварено направо в чаша кондензирано мляко. След, което се добавя и лед.




ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ПРЕДСТОЯЩИ ЕКСКУРЗИИ ДО ПОСОЧЕНТЕ МЕСТА И ДРУГИ, МОЖЕТЕ ДА ПОСЕТИТЕ НАШИЯТ САЙТ CALISTO TOURS, КАКТО И CALISTO BIZ

Няма коментари:

Публикуване на коментар