К
|
АФЕТО
– неразделна част от ежедневието на милиони хора и любима напитка в световен
мащаб! Не само, че дава усещане за комфорт, но и често прави събуждането ни
по-лесна задача, от тази на будилника. :)
Еспресо,
фрапе, със захар, с мляко или обикновено, всеки от нас си има любим
вариант/предпочитание. Има ли разлика обаче в консумирането на тази напитка и
нейните вариации в различните страни по света?
Ето
10 примера за различните традиции включващи КАФЕТО ПО СВЕТА: J
„Ristretto“ – представлява много по-късия вариант от обикновено на еспресото. От
италиански се превежда като „ограничен“ и името му е такова именно заради малкото
количество вода, което се изполва за приготвянето му – ограниченото количество
вода.
Ако тук в България
предпочитаме да седнем необезпокоявани, то в Италия масова практика е еспресото
да се пие на крак, тъй като го усвояват по-добре.
„Café au lait“ е типичната френска вариация на кафето. Приготвя
се от равни количества силно кафе и мляко с пяна, които се смесват в кана.
Традицията повелява млякото и кафето да се сипват едновременно в каната, за да
се смесят перфектно, а чашата с кафето да е по-голям размер, за да се улесни
потапянето на кроасанчето в напитката. :)
3.
БРАЗИЛИЯ
„Кафезиньо“ – стандартното кафе с парченце шоколад и горещо мляко. Това
е бразилската рецепта за сутрешното ободряване, а в Сао Паоло дори има бронзов паметник на кафееното
дърво.
4.
ИРЛАНДИЯ
+ КАПАЧКА УИСКИ! Несъмнено известно по цял
свят е ирланското кафе и добавката му на капачка уиски, което прави вкуса
толкова уникален. Приготвянето му става във високи стъклени чаши, които са
предварително затоплени. На дъното се поставят 1-2 л. кафява захар и к. уиски,
след което се разбърква до разтваряне на захарта. В чашата се долива кафе и се оставя място за разбитата сметана. J
5.
МЕКСИКО
„Café de Olla“
- по СЛОЖНА
процедура от ОБИКНОВЕНО: Първо се кипва
вода с кафява захар, шоколад, счукан карамфил и пръчка канела. Вари се 15
минути, след което в нея се добавя смляното кафе. Сместа се сваля от огъня и се
оставя “да отлежи“ за 5 минути. После се подправя с ванилия, прецежда се и се
сервира.
Няколко
капки ментов ликьор се смесват със силно черно кафе, което по желание може и
леко да се подслади, заедно с малко сметана. Напитката се поднася в стъклена
чаша, украсена богато с бита сметана.
7.
на КАРИБИТЕ
с ВАНИЛИЯ и КАНЕЛА! :) На Карибите към кафето добавят
ванилия и канела, заедно с малко изсушена кора от портокал, преди да го сложат
да се вари. Продуктите се смилат добре и след това се кипват на бавен огън.
8.
МАРОКО
„SPICED
COFFEE“ = КАФЕ +
ПОДПРАВКИ! Приготвя се по следния
начин: към прясно сварено кафе се добавят подправки като кардамон, черен пипер, канела,
карамфил, индийско орехче.
9.
МАЛАЙЗИЯ
„Yuanyang“
– разкошна вариация на
кафето, която може да се
сервира студена или топла. Състои се от черно
кафе, черен чай и мляко.
10. ВИЕТНАМ
„Cà phê đá“ - Това
е едновременно много сладка и много силна напитка. Представлява студено
виетнамско кафе, направено от едро смляно тъмно печено кафе и сварено направо в чаша
кондензирано мляко. След, което се добавя и лед.
ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО ПРЕДСТОЯЩИ ЕКСКУРЗИИ ДО
ПОСОЧЕНТЕ МЕСТА И ДРУГИ, МОЖЕТЕ ДА ПОСЕТИТЕ НАШИЯТ САЙТ CALISTO TOURS, КАКТО И CALISTO BIZ
Няма коментари:
Публикуване на коментар